Az alternatív kapcsoló jelentése

Alternatív kapcsoló otthon

Az alternatív kapcsolók sok háztartásban jelen vannak, és megkönnyítik a lakók életét. De mi is valójában az alternatív kapcsoló jelentése? Itt megtudhatja, olvasson tovább!

Az alternatív kapcsoló jelentése és másik elnevezése

Az alternatív kapcsoló egy másik néven is ismert a magyar nyelvben, ez pedig nem más, mint a váltókapcsoló. E kettő valójában egy és ugyanazt jelenti, az elnevezések szinonimaként használhatók.

A váltókapcsoló és az alternatív kapcsoló jelentése tehát megegyezik: olyan kapcsolófajtáról van szó, melynél egy adott teremben, szobában lévő áramkört (pl. lámpát) két helyről is működésbe lehet hozni, magyarul lehet kapcsolni.

Hol érdemes alternatív kapcsolót használni?

Sok helyiségben hasznos lehet az alternatív kapcsoló használata. Leggyakrabban a különböző közlekedési terekben és folyosókon lehet nagy segítségünkre.

Olyan folyosókon, ahol a két bejárat 4 méternél távolabb van egymástól, már célszerű a váltókapcsolás használata. Ezen kívül családi házak és lakóházak lépcsőházaiban is ezeket használják.

Fontos még itt megjegyezni, hogy ha három vagy több helyről szeretnénk működésbe hozni ugyanazt az áramkört, akkor az alternatív kapcsolók közé keresztkapcsolókat (más néven keresztváltó-kapcsolókat) kell szerelni, hogy a megfelelő módon működjön a kapcsolás.

Az alternatív kapcsolók fajtái

Az alternatív kapcsoló egy fajtája a dupla alternatív kapcsoló vagy dupla váltókapcsoló. Ebben az esetben csupán annyiról van szó, hogy egy szerelvényen belül két kapcsoló helyezkedik el, melyek mindegyike váltókapcsoló.

Attól függően, hogy a váltókapcsolót kint vagy bent használjuk, megkülönböztethetünk kültéri és beltéri alternatív kapcsolókat.

Az alternatív kapcsolókat az alapján is megkülönböztethetjük, hogy sima billenőkapcsoló vagy érintőkapcsoló van-e rajtuk.

Ezen kívül az alternatív kapcsolók fajtáit márka szerint is megkülönböztethetjük. Alternatív (váltó-) és keresztkapcsolókat minden márkában lehet találni, így természetesen az általunk forgalmazott összes családban is:

  • Vimar alternatív kapcsoló;
  • bTicino alternatív kapcsoló;
  • GIRA alternatív kapcsoló;
  • Berker alternatív kapcsoló;
  • Busch-Jaeger alternatív kapcsoló;
  • Schneider alternatív kapcsoló.

Jöjjön be hozzánk, nézze meg Buda legnagyobb kapcsolóválasztékát!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

VIMAR nyári leállás

A VIMAR gyár augusztus 7. és augusztus 28. között szünetel. Az utolsó sürgős megrendeléseket július 26-ig tudjuk vállalni, hogy azok még a zárás előtt megérkezzenek. A leállás időszakában beérkezett megrendeléseket tudjuk fogadni, csak azok már előreláthatólag szeptemberben érkeznek meg. A gyár újraindulását követő első szállítás szeptember 9-én lesz.
figyelem!