Az alternatív kapcsoló jelentése

Alternatív kapcsoló otthon

Az alternatív kapcsolók sok háztartásban jelen vannak, és megkönnyítik a lakók életét. De mi is valójában az alternatív kapcsoló jelentése? Itt megtudhatja, olvasson tovább!

Az alternatív kapcsoló jelentése és másik elnevezése

Az alternatív kapcsoló egy másik néven is ismert a magyar nyelvben, ez pedig nem más, mint a váltókapcsoló. E kettő valójában egy és ugyanazt jelenti, az elnevezések szinonimaként használhatók.

A váltókapcsoló és az alternatív kapcsoló jelentése tehát megegyezik: olyan kapcsolófajtáról van szó, melynél egy adott teremben, szobában lévő áramkört (pl. lámpát) két helyről is működésbe lehet hozni, magyarul lehet kapcsolni.

Hol érdemes alternatív kapcsolót használni?

Sok helyiségben hasznos lehet az alternatív kapcsoló használata. Leggyakrabban a különböző közlekedési terekben és folyosókon lehet nagy segítségünkre.

Olyan folyosókon, ahol a két bejárat 4 méternél távolabb van egymástól, már célszerű a váltókapcsolás használata. Ezen kívül családi házak és lakóházak lépcsőházaiban is ezeket használják.

Fontos még itt megjegyezni, hogy ha három vagy több helyről szeretnénk működésbe hozni ugyanazt az áramkört, akkor az alternatív kapcsolók közé keresztkapcsolókat (más néven keresztváltó-kapcsolókat) kell szerelni, hogy a megfelelő módon működjön a kapcsolás.

Az alternatív kapcsolók fajtái

Az alternatív kapcsoló egy fajtája a dupla alternatív kapcsoló vagy dupla váltókapcsoló. Ebben az esetben csupán annyiról van szó, hogy egy szerelvényen belül két kapcsoló helyezkedik el, melyek mindegyike váltókapcsoló.

Attól függően, hogy a váltókapcsolót kint vagy bent használjuk, megkülönböztethetünk kültéri és beltéri alternatív kapcsolókat.

Az alternatív kapcsolókat az alapján is megkülönböztethetjük, hogy sima billenőkapcsoló vagy érintőkapcsoló van-e rajtuk.

Ezen kívül az alternatív kapcsolók fajtáit márka szerint is megkülönböztethetjük. Alternatív (váltó-) és keresztkapcsolókat minden márkában lehet találni, így természetesen az általunk forgalmazott összes családban is:

  • Vimar alternatív kapcsoló;
  • bTicino alternatív kapcsoló;
  • GIRA alternatív kapcsoló;
  • Berker alternatív kapcsoló;
  • Busch-Jaeger alternatív kapcsoló;
  • Schneider alternatív kapcsoló.

Jöjjön be hozzánk, nézze meg Buda legnagyobb kapcsolóválasztékát!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

OtthoNNeked Szakmai napok

Helyszín: Palatinus Fürdőszobaszalon oktatóterme, 1095 Budapest, Soroksári út 86. Szakmai előadásunkat április 10.-én tartjuk 11:50-12:35 között. Várunk kiállítói pultunknál és előadásunkon! Az előadásunkon való részvétel díjmentes, de előzetes jelentkezéshez kötött melyre a lenti linken keresztül tud jelentkezni!
Várunk!