Mi az a csillárkapcsoló?

Régi típusú csillárkapcsoló

A modern otthonok és irodák világítási rendszerének fontos részét képezik a csillárkapcsolók. A világításhoz használt kapcsolók egyik legelterjedtebb fajtája ez, amely ugyanúgy, mint a többi kapcsoló-társa, egy igen egyszerű műveletért felelős. Ha felkapcsoljuk a csillárkapcsoló billentyűjét, akkor világít a lámpa, ha lekapcsoljuk, kialszik a fény. Ebből a rövid cikkből megtudhatja, mit hívunk csillárkapcsolónak, hogyan működik és milyen előnyei vannak.

Mit nevezünk a csillárkapcsolónak?

Bár a nevében ott van a csillár szó, nem feltétlen csak a hagyományos értelemben vett, régi, két áramkörös csillárok esetében lehet használni. Alkalmazható akár két falikar vagy spot lámpa esetén is.

Ezt a kapcsoló típust 105-ös kapcsolónak vagy két áramkörös kapcsolónak is hívják. Az utóbbi nevéből adódik, hogy ezzel a világítás kapcsolóval két különböző áramkör kapcsolható egy helyről.

A csillárkapcsoló működése

A csillárkapcsoló lehetővé teszi, hogy pl. a mennyezeti lámpákat két áramkörre osszuk. A kapcsoló két billentyűvel a fázis vezetőt osztja el kétfelé (két külön áramkörre), tehát gyakorlatilag két egysarkú kapcsolóként funkcionál egy szerelvény dobozban. Ilyenkor két áramkört lehet egy helyről működtetni külön-külön, vagy akár egyszerre a kettőt. Az általunk forgalmazott olasz szerelvényeknél egyébként a moduláris felépítésnek és a 3,4 sőt 6-7 kapcsolót magábafoglaló keretekben akár vegyes rendeltetésű kapcsolókat is el tudunk helyezni pl. 3 váltó+1 egysarkú , de akár 2 keresztváltó mellé be tudunk kötni egy 1 sarkú kapcsolót is

Miért használjunk csillárkapcsolót?

A csillárkapcsolók rendkívül hasznosak mind a háztartásokban, mind az iroda helyiségekben. Nézzük, milyen előnyei is vannak ennek a kapcsoló fajtának:

 • Kényelem és könnyű használat
  A csillárkapcsolók egyszerűen működtethetőek. Egy mozdulattal be- vagy kikapcsolhatjuk a világítást a segítségükkel.
 • Stílus és dizájn
  A csillárkapcsolók sokféle stílusban és kivitelben elérhetőek. A választék óriási és mindenki megtalálhatja a saját ízlésének valót. Az egyszerű fehér műanyag kapcsolóktól az elegáns fém és üveg kivitelű darabokig mindent megtalálunk a piacon.
 • Tartósság
  A jó minőségű csillárkapcsolók hosszú élettartammal rendelkeznek és ellenállnak a mindennapi használatnak.
 • Kiegészítő funkciók
  Az okos otthon rendszerek térnyerésével egyre több csillárkapcsoló mögé lehet applikációból vezérelhető eszközt is tenni . Így akár a távoli vezérlés is lehetővé válik mobilalkalmazások vagy hangparancsok segítségével.

Mindezek a tulajdonságok teszik a csillárkapcsolókat a modern világítási rendszerek elengedhetetlen részévé, amelyek kényelmet, stílust, tartósságot, energiatakarékosságot és a legújabb technológia előnyt kínálják a felhasználók számára. Ezáltal a csillárkapcsolók sokféleképpen hozzájárulhatnak az otthonunk vagy irodánk kényelméhez és stílusához.

Jöjjön be hozzánk, nézze meg Buda legnagyobb kapcsolóválasztékát, ahol csillárkapcsolók közül is bőven válogathat!

Felhasznált forrás: megaohm.hu

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

OtthoNNeked Szakmai napok

Helyszín: Palatinus Fürdőszobaszalon oktatóterme, 1095 Budapest, Soroksári út 86. Szakmai előadásunkat április 10.-én tartjuk 11:50-12:35 között. Várunk kiállítói pultunknál és előadásunkon! Az előadásunkon való részvétel díjmentes, de előzetes jelentkezéshez kötött melyre a lenti linken keresztül tud jelentkezni!
Várunk!