Mi az alternatív kapcsoló?

Nagy nappali alternatív kapcsolókkal

Az alternatív kapcsolóknak nagy hasznát vesszük a mindennapi életben. De mi az alternatív kapcsoló tulajdonképpen? Ebből a cikkből kiderül!

Mi az alternatív kapcsoló és mire használjuk?

Arra a kérdésre, hogy mi az alternatív kapcsoló, sokaknak elég csak azzal válaszolni, hogy ez a váltókapcsoló. Ugyanis e két kifejezést ugyanarra a kapcsoló fajtára használjuk.

A váltókapcsoló és az alternatív kapcsoló jelentése tehát megegyezik: olyan kapcsolófajtáról van szó, melynél egy adott teremben, szobában lévő áramkört (pl. lámpát) két helyről is működésbe lehet hozni, magyarul lehet kapcsolni.

Hová érdemes alternatív kapcsolót tenni?

Az alternatív kapcsolók sok háztartásban, munkahelyen jelen vannak, és megkönnyítik a lakók és az épületet használók életét. De nézzük, milyen helyiségekben a leghasznosabb ennek a kapcsoló fajtának a használata?

Leggyakrabban a különböző közlekedési terekben, lépcsőházakban és folyosókon lehetnek nagy segítségünkre az alternatív kapcsolók. Olyan folyosókon, ahol a két bejárat 4 méternél távolabb van egymástól, már célszerű a váltókapcsolás használata. Az alternatív kapcsolók bekötésekor arra is kell figyelni, hogy ha három , vagy több helyről szeretnénk működésbe hozni ugyanazt az áramkört, akkor az alternatív kapcsolók közé keresztkapcsolókat (más néven keresztváltó-kapcsolókat) kell szerelni, hogy a megfelelő módon működjön a kapcsolás.

Ezen kívül családi házak és lakóházak lépcsőházaiban is ezeket használják, bár a nagyobb lépcsőházakban ( pl. 10-11 emeletes panelházakban , de már 3-4 emelet esetén is ) elsősorban egy un. ” lépcsőházi automatát ” – ami egyben egy időzítő is- indítanak az emeleteken lévő nyomógombok , vagyis itt nem a váltó-keresztváltó rendszert használják .

Lépcsőház alternatív kapcsolókkal
Itt például nyomógombok vannak a falakon

Milyen alternatív kapcsolók léteznek?

Az alternatív kapcsolóból létezik olyan változat, mikor egy szerelvényen belül két kapcsoló kap helyet, melyek mindegyike váltókapcsoló. Ezt dupla alternatív kapcsolónak vagy dupla váltókapcsolónak nevezzük. Olasz szerelvények alkalmazása esetén arra is lehetőség van , hogy egy -egy kapcsolócsoportban 3-7 kapcsoló is helyet kapjon és ezek lehetnek vegyes rendeltetésűek is ( pl. 2 váltó+2 egysarkú egy 4M-os keretben )

Ezen kívül megkülönböztethetünk kültéri és beltéri alternatív kapcsolókat, attól függően, hogy a váltókapcsolót kint vagy bent használjuk.

Az alternatív kapcsolókat az alapján is megkülönböztethetjük, hogy sima mechanikus billenőkapcsoló vagy érintőkapcsoló működik bennük .

Ha pedig arról az oldalról nézzük, hogy ki a gyártója egy-egy váltókapcsolónak, rengeteg fajtájú és márkájú kapcsolót megkülönböztethetünk. Alternatív (váltó-) és keresztkapcsolókat minden márkában lehet találni, így természetesen az általunk forgalmazott összes családban is:

  • Vimar alternatív kapcsoló;
  • bTicino alternatív kapcsoló;
  • AVE alternatív kapcsoló
  • GIRA alternatív kapcsoló;
  • Berker alternatív kapcsoló;
  • Busch-Jaeger alternatív kapcsoló;
  • Schneider alternatív kapcsoló.

Jöjjön be hozzánk, nézze meg Buda legnagyobb kapcsolóválasztékát!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

OtthoNNeked Szakmai napok

Helyszín: Palatinus Fürdőszobaszalon oktatóterme, 1095 Budapest, Soroksári út 86. Szakmai előadásunkat április 10.-én tartjuk 11:50-12:35 között. Várunk kiállítói pultunknál és előadásunkon! Az előadásunkon való részvétel díjmentes, de előzetes jelentkezéshez kötött melyre a lenti linken keresztül tud jelentkezni!
Várunk!